+36204672114 info@eskuvodj.net

DJ vagy zenekar? Melyiket válasszuk az esküvőnkre?

máj 15, 2020 | Blog

Minden esküvő szervezésekor az egyik legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy DJ vagy zenekar zenéljen. Egy biztos, hogy akárhogyan is döntünk lehetetlen az egész násznépnek megfelelni, ezért inkább arra törekedjünk, hogy mi az, amit mi szeretnénk a Nagy Napunkon. Azoknak a pároknak akik nem szeretnének kompromisszumokat kötni lehetőségük van a DJ és zenekar vegyítésére ha belefér a költségvetésbe.

Azok számára, akik a DJ és zenekar előnyeit/hátrányait mérlegelik, íme néhány szempont, amely segíthet a döntésben:

Rugalmas telepítés:

Zenekar: Egy zenekar eszközeinek összeállítása sokkal összetettebb, mint egy DJ-é, ezáltal, ha pl. a vacsora vagy a szertartás külön helyszínen lesznek megtartva a lakodalom helyszínétől, akkor gyakorlatilag lehetetlen, hogy mindkét helyszínen képesek legyenek zenélni nekünk.

DJ: Egy DJ eszközeinek telepítése egyszerű és gyors. Egy jól felszerelt, tapasztalt DJ könnyen ki tudja elégíteni az esküvő egyedi igényeit, külön rendszerekkel, mikrofonokkal, stb. Ezáltal tudja biztosítani a háttérzenét a szertartás és a vacsora alatt is, még akkor is, ha azok külön helyszínen lesznek. 

Szünetek:

Zenekar: A zenekaroknak szükségük van pihenésre, így közben időnként szünetet tartanak, amely hirtelen véget vethet a buli lendületének.

DJ: A DJ egész éjjel folyamatosan szolgáltatja a zenét, szünetek nélkül, nem szakítja meg a táncot és a jó hangulatot.

Zenei változatosság:

Zenekar: A zenekarok általában azokra a dalokra korlátozódnak, amiket jól tudnak játszani. Legtöbbjük ugyanazt a 30-40 dalt játssza minden eseményen. Nagyon kevés olyan zenekar van, akik több műfajban is jól tudnak játszani, pedig egy esküvőn, ahol igazán vegyes a korosztály erre lenne a legnagyobb igény.

DJ: A DJ korlátlan változatosságot kínál. Képes játszani mindent, a régi klasszikusoktól a legújabb slágerekig. Változatosan játszik, így minden korosztály igényét ki tudja elégíteni, valamint buli közben is kérhetünk dalokat.

Hangzásvilág:

Zenekar: Az emberek olyan dalokra szeretnek táncolni, amiket ismernek. A zenekarok megtesznek mindent, hogy le tudják utánozni egy dal hangzásvilágát, de a legtöbb zenekarnak nincs meg minden eszköze ehhez, pl. nincs trombitás, vagy nincs női és férfi énekese is. Kellemetlen élményt okozhat, ha meghallod kedvenc dalodat teljesen másképp szólni.

DJ: A DJ által játszott zenéket a jól megszokott formában fogjátok hallani, hiszen az eredeti verziót fogja játszani, úgy ahogy azt megszerettétek. Biztos, hogy nem fog egyetlen hamis hang sem megszólalni. Ezen felül listát is készíthettek neki, az általatok hallani kívánt kedvenc dalaitokból.

Néhány szempont, amivel még érdemes számolni: 

Költség: Egy zenekar mindig több főből áll, így logikus, hogy lényegesen drágábbak, mint egy DJ, aki egyedül, vagy másodmagával dolgozik. Anyagilag biztos olcsóbb, ha csak egy embernek fizettek és egy ember étkezésével számoltok, mint egy zenekar esetében.

Helyigény: Egy zenekar felszerelése nagy helyet foglal, így mielőtt emellett döntenétek érdemes megérdeklődni a helyszínt, hogy tudják-e ezt biztosítani. Ezzel szemben egy DJ-nek elég 2-3 négyzetméter terület ahová össze tudja állítani a komplett technikát.

Technika: A DJ-k (bár vannak kivételek) általában sokkal modernebb és látványosabb hang-, és fénytechnikával rendelkeznek, mint egy zenekar. Ezeket még ki lehet egészíteni hangulatos háttérvilágítással, amivel az egész helyszínt be lehet színezni bármilyen színre, vagy akár füstgéppel, buborékgéppel, és más látványtechnikákkal.

Mindezek ellenére egy valami biztosan a zenekarok mellett szól, az pedig az élő zene varázsa, amit semmi más nem adhat vissza! Innentől rajtatok áll a döntés, ha a DJ mellett döntötök, keressetek bátran elérhetőségeimen!